You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.

Cum să îți extinzi afacerea în mod corect

Mai devreme sau mai târziu, orice business trece printr-o perioadă de creștere și, indiferent dacă este o multinațională sau o inițiativă antreprenorială de mică dimensiune, extinderea afacerii reprezintă un proces nu tocmai ușor de gestionat.

 

Dezvoltarea presupune o serie de riscuri, cel mai important fiind ritmul nesustenabil sau necontrolat de extindere. În asemenea situații, cash-flow-ul și satisfacția clienților sunt în general primele afectate și pot duce ușor la prăbușirea unei afaceri până nu demult înfloritoare. Cheia reușitei stă astfel în capacitatea de a controla eficient procesul de extindere, ceea ce va aduce beneficii semnificative pe termen mediu și lung.

 

Care sunt regulile unei extinderi de succes? Deși nu se poate aplica o rețetă general valabilă, fiecare business având particularitățile sale, există o serie de lucruri care trebuie luate în calcul pentru a asigura succesul operațiunilor.

 

Poate părea absolut evident pentru orice antreprenor că acest proces trebuie să se desfășoare potrivit unui plan bine pus la punct, însă mulți manageri aleg să se extindă fără a avea o strategie clar definită. În lipsa unor puncte de referință care să ghideze afacerea,  probabilitatea ca modificările aduse companiei să fie prea costisitoare sau cu efecte prea puțin evaluate este foarte mare.

 

Orice proprietar al unui business trebuie să își pună o serie de întrebări, ale căror răspunsuri vor defini mai bine procesul de extindere și pașii pe care trebuie să îi urmeze. Care este cererea reală pentru produsele sau serviciile oferite? Care va fi cererea peste 2-5 ani? Cât de amplă trebuie să fie extinderea pentru a putea acoperi creșterea cererii? Cum va afecta concurența afacerile companiei în următorii 2-5 ani?  Care este necesarul de personal suplimentar? În ce măsură creșterea capacității de producție va reduce costurile de vânzare? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările care vor trebui să își găsească un răspuns.

 

Odată creat, planul de afacere va trebui urmat de un program al extinderii, care să conțină termene limită pentru fiecare operațiune. Programul va trebui apoi urmărit și respectat în cele mai mici detalii, în caz contrar putând apărea întârzieri nedorite.

 

În timp ce extinderea planificată poate urca afacerea la un nou nivel, exista și riscul, deloc neglijabil, al unei extinderi peste nevoile și capacitatea financiară ale companiei.

 

Ca regulă de bază, extinderea trebuie să acopere cererea estimată peste o perioada de cinci ani, cu o marjă de siguranță de 10% în plus pentru eventuale perioade de cerere intensă sau lucrări de reparații la alte capacități de producție ale firmei. Orice marjă mai mare de 10 procente poate deveni foarte riscantă, în condițiile în care producția va ajunge să depășească prea mult cererea.

 

Indiferent de natura extinderii, pentru calcularea implicațiilor financiare ale investiției este puternic recomandată angajarea sau consultarea unor specialiști. Dacă, spre exemplu, firma trebuie să construiască de la zero noi linii de producție, este indicată apelarea la instituții financiare cu experiența în domeniu. De cele mai multe ori, soluțiile de finanțare oferite vor fi personalizate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei afaceri.

 

În viața unei afaceri, o extindere majoră este asemeni cumpărării unei case: una dintre cele mai importante investiții financiare. Indiferent dacă este vorba de proprietăți imobiliare, echipamente sau mobilier de birou, trebuie studiate toate ofertele și alese cele care oferă cea mai bună calitate la cel mai bun preț.

 

Nu în ultimul rând, extinderea reprezintă una dintre cele mai bune ocazii de marketing pe care le poate avea o companie. Clienții existenți și potențiali pot fi anunțați cu privire la extindere și informați despre noile capacități de producție sau noile produse ori servicii care vor fi lansate. De asemenea, acesta este momentul perfect de a trimite comunicate de presă, în special publicațiilor și televiziunilor locale.

 

Așadar, indiferent de natura business-ului, planificarea și programarea reprezintă două etape esențiale, de care poate ajunge să depindă chiar viitorul firmei. De aceea, înainte de a trece la acești pași, managerii trebuie să calculeze și să estimeze cât mai precis evoluția cererii pe piață pe care activează, astfel încât nivelul extinderii  să fie profitabil și sustenabil.

 

Sursă: www.esimplu.ro

Mai mult de:

18.240

credite acordate

289.947.770 RON

volum acordat

22.815

locuri de muncă susținute

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.